*ANUNȚ IMPORTANT*
Începând cu data de 01.01.2024 documentațiile de avizare/autorizare privind securitatea la incendiu și protecție civilă se depun în format electronic.
Termenul limită până la care documentațiile tehnice de avizare/autorizare pot fi depuse, prin excepție, în format letric este 31.12.2024.
Având în vedere misiunile care urmează a fi execute vă comunicăm că în următoarea perioadă termenul de soluționare a cererilor de emitere a avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu/protecție civilă ar putea fi afectat.
PENTRU DEPUNEREA DOCUMENTAȚIEI TEHNICE ÎN FORMAT ELECTRONIC.
*ANUNȚ IMPORTANT*
pentru toți factorii care contribuie la proiectarea, verificarea și executarea construcțiilor
Având ca scop crearea unui cadru unitar de aplicare a legislației în vigoare, vă rugăm să accesați site-ul IGSU, unde se găsesc o serie de precizări utile în domeniul securității la incendiu.
Programul de lucru cu publicul se desfășoară la sediul II al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin din municipiul Reşiţa, P-ţa 1 Decembrie 1918, nr.7, etajul 1 pentru:
|
Programul de primire și eliberare directă a documentațiilor precum și asistenţă tehnică de specialitate în domeniul avizării/autorizării de securitate la incendiu şi protecţie civilă: Miercuri 08:30-18:30 (cu excepția sărbătorilor legale) Depunerea şi ridicarea cererilor însoţite de documentaţiile aferente și asistență tehnică în domeniul situațiilor de urgență pentru : (cu excepția sărbătorilor legale) |
avizare@isusemenic.ro |
(Apasă pentru detalii)
Aviz de securitate la incendiu: – actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – a construcţiilor, instalaţiilor şi altor amenajări.
Aviz de protecţie civilă: – act emis în baza legii de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti-Ilfov, denumite în continuare inspectorate judeţene, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor adoptate în documentaţiile tehnice ale lucrărilor de construcţii, pentru realizarea adăposturilor de protecţie civilă sau a punctelor de comandă.
Autorizaţie de securitate la incendiu: – actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren şi a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinţei esenţiale – securitate la incendiu – la construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări; autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale – securitate la incendiu.
Autorizaţie de protecţie civilă: – act emis în baza legii de către inspectoratele judeţene, prin care se certifică, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi în teren, realizarea adăposturilor de protecţie civilă sau a punctelor de comandă, conform reglementărilor specifice.
Acordul pentru organizarea jocurilor de artificii: – cu articole pirotehnice este actul emis, în baza legii, de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiului Bucureşti, după verificarea măsurilor luate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare.
(Apasă pentru detalii)
Legea nr.307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu toate modificările și completările ulterioare;
Legea nr.481/2004, privind protecția civilă, cu toate modificările și completările ulterioare;
O.M.A.I. nr.180/2022, pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizarea şi autorizarea de securitate la incendiu şi protecţie civilă;
H.G.R. nr. 571/2016, pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, cu toate modificările și completările ulterioare;
H.G.R. nr.862/2016, pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă de protecţie civilă;
O.I.G.S.U. nr.1045/2007, pentru aprobarea Normelor metodologice de emitere a acordului pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice;
Legea nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, cu toate modificările și completările ulterioare.
Formulare tipizate / modele documente
|
1.Cerere tip pentru eliberarea avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu sau protecţie civilă; |
LISTA VERIFICATORILOR DE PROTECȚIE ATESTAȚI LA CERINȚA “SECURITATE LA INCENDIU”
|
Pentru consultarea listei cu verificatorii de proiecte atestați la cerința “SECURITATE LA INCENDIU”, vă rugăm să accesați site-ul MDLPA.
|
LISTA EXPERȚILOR TEHNICI ATESTAȚI LA CERINȚA “SECURITATE LA INCENDIU”
|
Pentru consultarea listei cu experții tehnici atestați la cerința “SECURITATE LA INCENDIU”, vă rugăm să accesați site-ul MDLPA.
|
LISTELE CU PERSOANELE AUTORIZATE SĂ EFECTUEZE LUCRĂRI ÎN DOMENIILE:
|
Proiectarea sistemelor şi instalaţiilor de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu; Instalarea şi întreţinerea sistemelor şi instalaţiilor de semnalizare, alarmare şi alertare; Proiectarea sistemelor şi instalaţiilor de limitare şi stingere a incendiilor; Instalarea şi întreţinerea sistemelor şi instalaţiilor de limitare şi stingere a incendiilor; Proiectarea sistemelor şi instalaţiilor de ventilare pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi, cu excepţia celor de tip natural organizat; Instalarea şi întreţinerea sistemelor şi instalaţiilor de ventilare pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi, cu excepţia celor de tip natural organizat; Ignifugarea materialelor combustibile; Efectuarea lucrărilor de termoprotecţie; Întreţinerea instalațiilor speciale din compunerea autospecialelor destinate apărării împotriva incendiilor; Verificarea, reîncărcarea și repararea stingătoarelor de incendiu cu excepția celor care conțin anumite gaze fluorurate cu efect de seră; |
Pentru consultarea listelor cu persoanele autorizate să efectueze lucrări în domeniile enumerate mai sus, vă rugăm să accesați site-ul IGSU.
|
EVIDENȚA AUTORIZAȚIILOR DE SECURITATE LA INCENDIU Document care se va actualiza lunar
|
|